Park Guell

Park Güell - Gaudi Müzesi

Barselona görülecek yerler arasında en önemli yere sahip Park Güell, Barselona'ya gelince acaba nerde? diye soracağınız ilk yer olacaktır.

Park Güell ve Gaudi Müzesi
Öncelikle şunu belirtelim Gaudi müzesinin abartılacak bir yanı yok... Fakat Barcelona'ya panaromik bakabileceğiniz Park Güll zaten açık hava müzesi gibi.

Park Güell ve ben
1900-1914 tarihleri arasında, Güell ailesinin soyluluk göstergesi olarak yaptırılmıştır. Park, 1923'ten sonra halka açılmıştır. Ana girişte taştan yapılmış, mantarları anımsatan kubbe biçimli çatıları olan iki yapı bulunuyor. Yapıların birinde ilginç bir kule var. Park alanındaki yapıların çoğu, canlı renkleri içeren seramik parçaların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaikle kaplı. Parkın girişindeki merdivenli yol, sütunlarla süslenmiş büyük meydana kadar uzanıyor. Büyük meydan, aslında Barcelona'yı ve denizi gören çok güzel bir balkon. Burada dalga görünümünde, mozaik kaplı banklar bulunuyor. Meydan, kültürel ve toplumsal etkinliklerin gerçekleştirildiği bir alan olarak kullanılmış. Park, meydan merkezde kalacak biçimde tasarlamış. Büyük bir ağ oluşturan kıvrımlı patikalar, yürüyüş sırasında doğayı sevmek ve Gaudi'nin sanatını anlamak için olağanüstü yerler. Arabayla gidecek olanlar için küçük bir hatırlatma, park sorunu yok... Katalunya’da da yaşanan, sanayi devrimi ile çok büyük maddi kazanımlar elde etmiş bir kişi olan Kont Eusebi Güell; gücünü simgeleyecek ve örnekleri İngiltere’de çok olan bir “şehir parkı” tasarlaması için Gaudi ‘ye başvurduğunda yıl 1900 idi. Gaudi bu araziyi; her biri 1.000-2.000 m2 lik topoğrafyaya uyarlı 60 parsele ayırmış, ve biri arazi sahiplerinden Trias ailesi için diğeri de, 1906′da kendisi tarafından satın alınan ve bugün Gaudi Müzesi olan bina dışında sadece peyzaj düzenlemesi olarak bu parkı tasarlamıştır. Kont bu alanda varlıklılar için malikaneler yapmayı düşünür ve Gaudi’ye de bu nedenle gider. Ancak buradan konut almak isteyen çıkmayınca Eusebi Güell projenin park olmasına karar verir. Parc Güell ‘in tasarımı sırasında arazi içinde bulunan Muntaner de Dalt ile Muntanya Pelada alanları Gaudi’yi çok uğraştır. Çünkü burası adını hak edecek kadar çorak ve dik bir yamaçdır. Sadece yabani otlar, çalılıklar ve birkaç keçiboynuzu ağacı dışında bitki dokusu neredeyse yoktur. Gaudí bu veri üzerine, “doğayla uzlaşmayı” seçer, daha az su ve bakım isteyen Akdeniz bitkilerini temel alan bir yerel bitki dokusu ile peyzajını oluşturur.

Gaudi Müzesi
Park Güell'in üzerinde bulunan toprak meydan da kalabalık ve eğlence eksik olmuyor. Sokak gösterileri ile park eğlenceli bir hal almış. Koşturan elemanlar görürseniz korkmayın parkın etrafında ki seyyar satıcıları polis kovalıyordur. Onun dışında gerçekten muazzam ve farklı bir atmosfere sahip olan Park Güell şehrin karmaşasından uzaklaşıp Barcelona'yı seyretmenin hazzını yaşatacaktır.



Park Güell ve Eğlence
Barcelona'da kesinlikle ziyaret etmeniz gereken bir yer burası, birçok tur şirketinin Barcelona başlığı altında ki yayınlarından hatırlayacağınız renkli seramikler eşliğinde ki Barcelona manzarası buraya aittir. Ama bitmedi Gaudi bu şehri tamamen ele geçirmiş. Şehrin bir kaç farklı noktasında yaptığı binalar ve en meşhuru ise bitmeyen kilise olarak anılan La Sagrada Familia ile gözleriniz kamaşacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder